Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2008 10:41 - За "катастрофата", наречена тинейджъри
Автор: humphrey Категория: Други   
Прочетен: 3738 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 11.05.2008 10:44


Добър ден на всички!
Напоследък може би модата в родната журналистика и родните постинги беше недораслото и глупаво държане на младежите. Имаше репортаж по телевизията (в БиТиВи, ако не се лъжа), в когото 2 видимо непълнолетни момичета пийваха бира от 2-литрова бутилка. 

Към всички критикуващу имам няколко въпроса:
1. Пречат ли Ви? 
Ако не ви пречат, тяхното държание и поведение си е за тяхна сметка. То не Ви засяга Вас конкретно! Или не, може би е по-добре някой да иглежда тъп, за да може останалите да се мислят за по-яки, и за да има, кого да се оплюва...

2. Какво очаквате да правят тези разочаровани и депресирани хора?! 
Това е поколение, което изпитва силна липса на мотивация! Ако те знаят, че знанието и уменията ще им носят нови предизвикателства, уважение и финансова самостоятелност, малко помалко те ще оставят цигари и биричките и ще започнат да се отбиват в училище, или в библиотеката, или в wikipedia-та. Кой да им обясни (или покаже), че да учиш не е срамно, а е похвално и може да донесе печалби от различни естества. Родитеското "Учи!" не върши работа, тъй като в този възрастов период  родителите не са нито пример за подражание, нито са на почит...поне в повечето случаи. Наистина на какво да се надяват тези деца? На това да изпеят нещо от рода на "Кен ли" (я по-фалшиво, я не) и да заживеят богато от договор с американска музикална агенция. Момчетата  се хвърлят в фитнес залата още с недоизградена костна система. Младите не виждат смисъл, не виждат надежда! Какво очаквате от подобни хора?!

Тук вероятно някои, които четат това писание, ще останат с впечатление, че аз ги ободрявам. Аз не ги одобрявам, аз ги разбирам. Преди някаквиси пет години бях непълнолетен. Странно, но факт, тези, които пийваха биричка и си гледаха кефа, пожънаха за пет години повече успехи от мен. 

Искам да спомена на критиците, че човек се променя. Вашата критика е малко вероятно да промени. По-скоро ще се възгордеят, че са им обърнали внимание. Случват се разни други неща (примерно научаваш, че ставката на инженер в Германия е около 40 евро на час) или пък срещаш разни хора (които са направили големи пари, правейки еди-каква-си програма). В този смисъл тинейджърът ДОРИ може да съжалява впоследствие за липсата на нещо-смислено-правене, но затова пък животът за него продължава. Тук голямата думичка е мотивация.

Следващите редове са плод на творчество, но за някои деца, може написаното да е реално.
Та, въпросите ми към критиците са:
1. Какво да прави А след като има 4 на контролното, изкарано съвсем честно(демек с учене), а всички негови съученици са преписвали (пиели бира) и имат по-високи оценки?
2. Как да се чувства Б, когато родителите му са свръхкритични и неговите усилия да ги впечатли, не водят до нищо? (току-виж вината била в тях, защото са просто едни мрънкала :D)
3. Как да се чувства съвестният В, когато приятелката му (която той много обича) го зарязва заради Г, който идва на училище с мотора, обича да пие бира и обича да кара мотора след като е бил бира?
4. Как да се чувстват тези хора след като единственият ареал (място) на доказване е местната училищна група, а в нея тенденциите "готини в училище 2008" са:
-да пушиш;
-да пиеш (за предпочитане много);
- да не ходиш на училище;
- да не ти пука.

Отново ще спомена:
Лесно да се критикува!

Автор: humphrey



Тагове:   наречена,


Гласувай:
0



1. karmensita1 - Средата
11.05.2008 11:31
Наистина на първо място е мотивацията.Но тя се определя и от средата,в която живееш.Когато отвсякъде те заливат,че преуспяваш като си "анормален"-дали в пол,поведение,че трябва да се продаваш,да имаш силикон и подобни,че трябва да си спонсориран от мутри,наречени бизнесмени...Точно това е,че младите сега трудно виждат стимул ,че със знания и творчески мозък ще успеят честно.Имам 18г.ден и слушам от него и приятелите му коментарите на събията от днешния ден.Младите например коментират,защо Вълчев не внедри матурите,когато дъщеря му беше абитуриентка-дали нейните 6-ци щяха да се окажат реални?И цялата тази охрана-не я разбират.Казват,мамо,ние престъпници ли сме да ни охраняват като Маджо?!
цитирай
2. mitternacht - ...
11.05.2008 11:46
Браво!!!
Много добър постинг :)))

1.Какво да ми пречат... поне грамотни да бяха, та и да си харесам някое... така де :)
2.Тука почти всичко е вярно.Само, че имаме право на избор.Въпреки, че знам, че по-шиба*о трудно ще стане, все пак не съм алкохолик.Не пия де.
Но и знам, че с образование ще съм бедняк.Това е.

А относно половината която си пие бирата и живее по-добре-МНОГО МНОГО си прав.
Другите, да учат, и да внимават, и да си загубят детството-всеее на същото положение ще са.Даже и по-зле, щото пиещите бира може да станат от ония, каращите мерцедеси.
Ама това си е цяла житейска философия...
цитирай
3. jhade - true, true..
11.05.2008 12:57
Прав си, humphrey, това е истината. Младите хора имат болезнено изострено чувство за реалност и нямат мотивация да учат, защото виждат, че от учене полза няма. Защо ученик А да се напъва да учи за адвокат примерно, като вижда, че колкото и да учи - да, може да упражнява професията си и гладен няма да остане, но по-нагоре няма да отиде, ако дядо му не е адвокат. Дори и да е хиляда пъти по-способен от внука на адвоката, който от 8 до 12 клас е пил бира в парка. За съжаление в България конкуренцията за работни места не се основава точно на пазарни отношения, както в нормалните държави, а на..пазарни отношения между хора с шуробаджанашки манталитет... Въпреки всичко оставам оптимистка за бъдещето - поне това дължим на себе си.
цитирай
4. helios - Поздравления за постинга!
01.06.2008 21:35
Поздравления за постинга!
цитирай
5. humphrey - Малко, но позитивно
12.06.2008 18:18
Хубавото нещо е, че хората се променят. Навиците които придобиват може да не са винаги по-лоши, а по-добри...Важно е човек да се поосвести по някое врме и да не е свършил някакви прекалено големи глупости. За жалост няма някакви критерии за това, дали вършиш глупости или не? :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: humphrey
Категория: Други
Прочетен: 1287932
Постинги: 15
Коментари: 525
Гласове: 340
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031